Laddar

Vänligen vänta

Något gick fel
Ett fel har uppstått

Kontakta oss på 08-15 51 53 eller info@skimsafe.se för vidare assistans


Försök igen

Vänta...

5 fällor att undvika i jul
Publicerat:

5 bluffar att undvika i jul

Högtider som jul är mumma för bedragare och ett perfekt tillfälle att utnyttja stressade julhandlare. Med olika typer av nätfiske riktar sig bedragarna mot e-handeln, e-julkort och falska tävlingar och lotterier på sociala medier.

Vi listar 5 vanliga fällor att vara extra uppmärksam på:

1. Falska e-handelssidor

Det har blivit allt vanligare att bedragare skapar falska e-handelssajter eller kopior av verkliga hemsidor för att stjäla kortuppgifter och annan personlig information. Med ett attraktivt erbjudande sprids annonser till sajten snabbt på nätet. Många gånger existerar hemsidorna bara en kort period, t.ex. i samband med julhandeln. Sajten stängs sedan ner och varan du har köpt ser du aldrig röken av.

Är priset betydligt lägre än på alla andra sidor på nätet? Då kan något vara skumt. Använd en prisjämförelsesida för att få en uppfattning om prisbilden för det du vill köpa.

Vad vet du om företagssajten? Finns det recensioner av företaget? Har de ett organisationsnummer och går det att komma i kontakt med dem? Handla i största möjliga mån på välkända e-handelssidor.

Betalsystem och kryptering. Undvik ovanliga betalsystem som du inte känner igen och försäkra dig om att webbsidan använder kryptering. Om du ser ett hänglås i adressfältet och webbsidans url börjar med https så du vet att information krypteras, t.ex. https://www.skimsafe.se.

2. Digitala julkort med skadlig kod

Allt fler skickar numera digitala julkort istället för att skicka fysiska brev. Det är enkelt och smidigt men också ett effektivt sätt för kriminella att sprida olika typer av virus. Skadlig kod kan nämligen gömmas i en glad julhälsning som ser ut att komma från nära och kära. På så sätt luras mottagaren att öppna en skadlig fil, fylla i känslig information eller klicka sig vidare på en okänd länk.

Detta innebär inte att du genast ska slänga alla digitala julkort du får, men var uppmärksam! Titta t.ex. på utformning och språk, studsar du på något? Kontrollera avsändare och brevets innehåll, finns det bifogade filer som du ska öppna eller länkar du ombeds klicka på? Ett virusprogram på datorn är bra men tyvärr inte ett hundraprocentigt skydd. 

3. Bluffvälgörenhet

Under julen skänker många en extra slant till välgörenhet. Tyvärr utnyttjas även detta av bedragare. Var försiktig med att gå via annonser på nätet eller mejl som du fått från en välgörenhetsorganisation.

Verifiera alltid organisationen som du skänker pengar till och undvik att gå via mellanhänder. Har organisationen ett 90-konto och känner du till dem sedan tidigare? Håll dig i största möjliga mån till etablerade välgörenhetsorganisationer och gör insättningar via deras officiella kanaler.

4. Falska mejl och sms från leveransföretag

Det är fortsatt populärt med falska leveransmeddelande. Via mejl och sms sprids virus och falska länkar med syftet att ta över din telefon eller komma åt dina kortuppgifter. I vissa fall slussas mottagaren vidare till bluffsajter där de ombeds betala en liten summa frakt för att få sitt paket. Eller så installeras skadlig kod och ransomware på din enhet efter att man öppnat en bifogad fil eller okänd länk.

Om du är osäker på äktheten av ett meddelande är det alltid bäst att gå till ursprungskällan. Leta upp ditt orderID och sök istället direkt på fraktbolagets hemsida. Följ inte kontaktuppgifter eller länkar som inkluderas i meddelandet. Om du har fått ett mejl så börja med att kontrollera avsändaren. Du kan också hålla muspekaren ovanför länken eller knappen i mejlet för att se vart den leder. 

En enkel huvudregel att gå efter i dessa fall är att alltid ta det säkra före det osäkra! 

5. Tävlingar, enkäter och lotterier

Du har säkert stött på många av dem på nätet. Tävlingar och lotterier där du kan vinna senaste iPhone, en resa eller presentkort på tusentalskronor. ”Allt du behöver göra är att fylla i enkäten eller svara på 3 enkla frågor!” 

Genom den här typen av annonser lurar bedragare till sig personliga uppgifter eller får dig att ovetandes ladda ner skadliga program på din telefon eller dator. I vissa fall säljs uppgifterna vidare till andra företag som i sin tur använder dem för nya bedrägerier.

Var restriktiv med vilka sorts tävlingar, enkäter eller lotterier du deltar i på nätet. Kontrollera vem som står bakom annonsen och vad som står i det finstilta. Det är vanligt att bedragare använder välkända företag som täckmantel t.ex. Elgiganten eller Ving. Vill du delta kan du alltid börja med att kontrollera tävlingen hos företagets egen kundtjänst.

Dela med en vän!


Om SkimSafe

Skydda din identitet med SkimSafe! Gör som tusentals andra och skydda dig från ID-kapningar, e-handelsbedrägerier, kapade digitala konton och mycket mer. Vår nya tjänst SkimSafe Online är Sveriges mest omfattande skydd mot moderna bedrägerier – registrera dig idag.

 

Kom igång


Läs mer på temat: