Bedrägerierna du ska se upp för i jul
Det går trender även i bedrägerier, och ofta är de kopplade till aktuella händelser och strömningar i samhället. De tekniska komponenterna är många gånger desamma, men förklädnaden skiftar. Det stundande julfirandet innebär nya möjligheter för bedragare, här är tre bedrägeriformer att hålla extra uppsikt över.
1. Dyra elavtal
Säsongens rekordhöga elpriser gör att bedragare ser sin chans att knyta folk till dyra och oschyssta avtal. Både privatpersoner och företag drabbas när oseriösa aktörerna lurar in sina offer via telefon.
Så går det till
Tillvägagångssättet är ofta detsamma där säljaren utger sig för att representera kundens aktuella elhandels- eller elnätsföretag. Sedan följer vilseledande och felaktiga information om allt från pris till avtalstid och omfattning. Erbjudandet kan låta lockande men innehåller dolda avgifter och oschyssta villkor. Ett vanligt exempel är att avtalet saknar bindningstid men vad som inte meddelas är uppsägningstiden på 24-36 månader.
Godkänner utan vetskap
Om samtalet fortlöper skickas i vissa fall ett SMS till offret med en länk som påstås innehålla mer information om avtalet. Offret ombeds att klicka sig vidare via länken (alternativt svara ”Ja” eller ”OK” på SMS:et) för att ta del av informationen. I själva verket resulterar handlingen i ett godkännande av avtalet utan att offret själv förstår det.
Rödflaggade företag
Det finns flera företag att se upp för och på Svensk Handels Varningslistan finns bolagen Förvaltningsel, SVENSK EL och Axilia listade med röd flagg. Enligt rapporter har samma företag dessutom skickat hotmeddelanden om potentiella betalningsförelägganden hos Kronofogden till kunder som vägrat betala. Uppgifter som inte stämmer när de väl kontrollerats hos Kronofogden. (Källa Svensk Handel).
Som aktiv medlem av SkimSafe Online hjälper vi dig att bestrida felaktiga fakturor och oschyssta avtal. Läs mer om att bestrida fakturor här.
2. ”Du har ett paket som väntar på dig.”
Har du också fått SMS om en paketleverans fast du inte har beställt något? Få missade nyheten om den explosion av falska leveransmeddelanden som startade i slutet av november. Bedrägeriformen är inte ny, men veckan efter Black Week ökade frekvensen kraftigt. Både Polisen och MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) har gått ut med varningar för viruset Flubot som ingick i bedrägeriet och varnar för liknande bedrägerier under julhelgen.
Är det farligt att klicka på länken i sms:et?
Rent tekniskt är det möjligt att programvara laddas ner till din telefon eller dator om du klickar på en okänd länk. Det vanligaste för den här typen av bedrägeri är dock att offret skickas till en landningssida och uppmanas ladda ner en app för att kunna följa sitt paket. När appen laddas ner installeras viruset FluBot på din enhet.
Så fungerar FluBot
När programvaran FluBot installerats på telefonen stjäl den lösenord och annan känslig information från din enhet. Viruset sprids sedan vidare genom att skickas till alla kontakter i din telefon. Detta bör du göra om du drabbas:
- Genomför en fabriksåterställning av enheten.
- Ska du ställa in enheten efter återställningen genom att återställa från en säkerhetskopia bör du inte återställa från säkerhetskopior som skapats efter att du laddat ner appen. Enheten riskerar då åter att infekteras.
- Byt lösenord till konton som du loggat in på efter att din enhets infekterats.
3. Akuta säkerhetsintrång och verifiering med BankID
Falska meddelanden och telefonsamtal där någon utger sig för att företräda din bank, sjukvårdsinrättning eller myndighet är fortsatt populära. Inte heller denna bedrägeriform är ny, men meddelandena blir alltmer sofistikerade och kan vara svåra att känna igen.
Bedrägeriet sker antingen på mail eller via telefon, och innefattar ofta någon form av akut säkerhetsintrång som ska få offret att legitimera sig med BankID. I och med den ökade smittspridningen av Covid19 och Omikron-varianten i samhället finns risk för att bedragare utnyttjar även detta.
- Godkänn aldrig något med BankID på uppmaning av någon annan.
- Kontrollera alltid vad du legitimerar dig mot i BankID-appen.
- Ring upp vederbörande på egen hand eller besök företagets/myndighetens hemsida för att ta reda på mer information.
Skydda din identitet med SkimSafe! Gör som tusentals andra och skydda dig från ID-kapningar, e-handelsbedrägerier, kapade digitala konton och mycket mer. Vår nya tjänst SkimSafe Online är Sveriges mest omfattande skydd mot moderna bedrägerier – registrera dig idag.