Ransomware – ett utpressningsvirus
Dagens digitala samhälle erbjuder fantastiska möjligheter. Samtidigt har det gjort oss mer sårbara. Detta utnyttjas av cyberkriminella som med utpressningsvirus, s.k. ransomware, infekterar datorer och mobila enheter för att sedan kräva en lösensumma för att återställa dem.
Vad är ransomware?
Ransomware är skadlig mjukvara som genom nedladdning infekterar filer och program i datasystem. När viruset laddats ner krypteras omedelbart alla filer på enheten och gör det omöjligt för den som utsätts att själv komma åt dem. För att filerna ska dekrypteras, dvs. låsas upp, pressas den drabbade på lösensumma.
Ett växande hot
Ransomware-attacker riktar sig ofta mot företag, men attacker mot privatpersoner växer i antal. Enligt European Cyber Crime Centre (EC3) är ransomware ett av de största och snabbast växande hoten inom cyberbrott mot privatpersoner, myndigheter och företag (källa: Polisen).
Hur hamnar filerna på din dator?
Ett vanligt sätt är att den skadliga mjukvaran döljs i filer som skickas via mejl. Med hjälp av zip-filer kan mjukvaran ta sig förbi spamfilter som annars skulle blockera mejlet. Så fort mottagaren har öppnat filen påbörjas processen att infektera datasystemet och kryptera lokala filer. Avancerade virus kan även infektera nätverksanslutna hårddiskar för att på så vis maximera skadan.
Andra exempel på tillvägagångssätt är falska program som offret frivilligt laddar ner i tron om att det är ett legitimt program och s.k. drive-by-downloads: webbplatser som med hjälp av särskild kod kan utnyttja kända sårbarheter i besökarens webbläsare.
Så skyddar du dig
- Proaktiv bevakning: hjälper dig hålla koll på var dina uppgifter befinner sig och om de används i misstänkta sammanhang
- Uppdatera program och appar! Läs mer
- Använd virusskydd till datorn
- Var försiktig med länkar och bilagor i mejl och på webbplatser
- Genomför regelbundna säkerhetskopieringar för att försäkra dig om att du har kopior av viktiga filer och program.
Bör man betala lösensumma?
Ransomware har blivit ett lönsamt och relativt enkelt sätt för cyberbrottslingar att tjäna pengar. I utbyte mot en lösensumma ska datorn låsas upp, men det finns ingen garanti för att filerna dekrypteras om du betalar. Tvärtom, riskerar du att krävas på lösensumman igen eller fastna i andra hållhakar.
Det tydliga rådet från Polis och andra auktoriteter på området är att inte betala lösensumma. I ren desperation är det dock många som väljer att betala. Som offer hamnar man i en omöjlig situation, där hotet om att förlora tillgång till viktiga filer och system måste vägas mot att bidra med pengar till kriminell verksamhet.
Om du drabbas
Om du utsätts för ransomware ska du polisanmäla. Du kan även vända dig till legitima organisationer som arbetar med att stoppa utpressningsvirus. Organisationen No More Ransom syftar till att bekämpa ransomware-attacker. Projektet är ett gemensamt initiativ från myndigheter, polisväsenden och privata aktörer runt om i Europa. På deras hemsida finns information om olika virus och hur du kan gå tillväga för att låsa upp din dator utan att betala kaparna någon lösensumma.
Skydda din identitet med SkimSafe! Gör som tusentals andra och skydda dig från ID-kapningar, e-handelsbedrägerier, kapade digitala konton och mycket mer. Vår nya tjänst SkimSafe Online är Sveriges mest omfattande skydd mot moderna bedrägerier – registrera dig idag.