Rekordmånga telefonbedrägerier 2023
Alla rekord är inte av godo. Under 2023 anmäldes rekordmånga telefonbedrägerier (vishingbrott) och mer än 660 miljoner kronor stals av brottsoffer.
Kraftigaste ökningen hittills
Under 2023 anmäldes 26 947 vishingbrott. Det är en ökning med 25% jämfört med året innan, då 21 541 telefonbedrägerier anmäldes anmäldes. Organiserade bedrägerier genererar numera större vinster än droghandeln i Sverige, och redan 2018 beskrev Polisen brottsformen vishing som systemhotande (källa: DN).
Riktar in sig på äldre
Det är ingen hemlighet vilken befolkningsgrupp som är mest utsatt. Äldre personer är den absolut största målgruppen och brottsorganisationer kan sammanställa långa ringlistor med tilltänkta offer.
Till skillnad från exempelvis droghandel, är riskerna vid vishingbedrägeri relativt låga för den som utför brottet. Bedrägeriet går att utföra på distans och rapporter beskriver ligor i solparadis som lurar svenska pensionärer över telefon.
Digital ovana
I takt med digitaliseringen blir det allt svårare att klara sig utan en smart phone, mobilt BankID och digitala konton. Digitaliseringen är smidig men medför också större risker, särskilt för de som inte känner sig bekväma med den nya tekniken. Nu höjs kritiska röster mot att äldre mer eller mindre tvingas in i digitala system utan adekvata skyddsnät.
Ta hand om ditt BankID
Bedragare är experter på att luras och kan vara oerhört skickliga. I nästan alla fall handlare det om att bedragare lurar offret att frivilligt godkänna inloggningar och transaktioner med sitt BankID.
Kom ihåg:
- Godkänn aldrig något med BankID som du inte själv ha initierat och känner dig helt säker på vad du legitimerar dig mot.
- Flytta inte stora summor pengar på uppmaning av någon annan, och aldrig till främmande konton.
- Swisha inte pengar till telefonnummer du inte känner till.
- Om banken eller någon annan aktör upptäcker ett bedrägeri behöver de inte ditt godkännande med BankID för att stoppa det.
- Om någon kontaktar dig kan du alltid ta personens kontaktuppgifter, lägga på luren och sedan kontrollera informationen innan du agerar.
Större krav på bankerna
Om bankerna byggde in fler säkerhetsspärrar och bättre bevakning i sina system skulle fler bedrägerier kunna förhindras. Det anser både polis, åklagare och säkerhetsexperter.
På så vis skulle ovanliga transaktionsbeteenden kunna upptäckas tidigare, vilket minskar risken för att någon luras att tömma sitt konto i ett svep. Ett annat förslag är att införa korssignering med BankID så att stora transaktioner behöver godkännas av en till person, exempelvis en nära familjemedlem. Ett tredje förslag är att överföringar på höga summor reserveras i minst 24 timmar så att pengarna kan stoppas om man upptäcker bedrägeri.
Gemensamma standards
Hans Lidberg, VD för Svenska Bankföreningen, meddelar att man nyligen har startat ett projekt för att se över gemensamma rutiner hos storbankerna för att öka användares säkerhet. Än så länge finns dock inga konkreta planer på hur eller när den här typen av skyddsnät kommer införas av bankerna. Tills att bättre skyddssystem finns på plats, faller tyvärr det största ansvaret på den individuella användaren.
Skydda din identitet med SkimSafe! Gör som tusentals andra och skydda dig från ID-kapningar, e-handelsbedrägerier, kapade digitala konton och mycket mer. Vår nya tjänst SkimSafe Online är Sveriges mest omfattande skydd mot moderna bedrägerier – registrera dig idag.