Laddar

Vänligen vänta

Något gick fel
Ett fel har uppstått

Kontakta oss på 08-15 51 53 eller info@skimsafe.se för vidare assistans


Försök igen

Vänta...

Så avslöjar du ett investeringsbedrägeri
Publicerat:

Så avslöjar du ett investeringsbedrägeri

Investeringsbedrägerier är en global kriminell verksamhet som omsätter miljardbelopp. Med löften om enkla investeringar och stora vinster luras privatpersoner att investera i kryptovalutor och falska, eller värdelösa, värdepapper. Lär dig känna igen de utstuderade investeringsbedrägerierna.

Sociala medier

För att nå tilltänkta offer används ofta sociala medier och falska nyhetsartiklar. Bedragarna vet vad som är aktuellt och vilka produkter som förekommer mycket i media. Ett vanligt exempel just nu är investeringar i kryptovalutor som bitcoins, eller verktyg för att handla med dessa. Många gånger marknadsförs inläggen med s.k. social proof där ”riktiga” personer, allra helst kändisar, intygar hur de tjänat stora summor pengar tack vare sina investeringar.

Första kontakt

Den som är intresserad fyller enkelt i ett kontaktformulär och blir därefter kontaktad av en ”finansiell rådgivare”. Trots annonsering via offentliga kanaler presenteras investeringarna många gånger som unika möjligheter för en noga utvald skara. Rådgivarna är kunniga och har lätt för att prata om sina produkter och möjliga upplägg.

Lågt startbelopp

För att locka så många som möjligt att påbörja sin investeringsresa ligger startbeloppet ofta runt 2500 kr. Med ett personligt konto kan personen sedan följa utvecklingen av sin investering på företagets egen sajt eller app. Med en snabb tillväxt och en hängiven rådgivare, övertygas många att fortsätta investera och höja insatserna. Men sanningen är att utvecklingen är falsk och investeringarna går rätt ner i fickan på bedragarna. 

Så undviker du att bli lurad

1. Fundera över avsändaren. Seriösa investerare brukar inte annonsera på sociala medier eller erbjuda lukrativa investeringar över telefon och mail.

2. Guld och gröna skogar. Löften om säkra vinster är ett stort varningstecken. Investeringar innebär alltid en risk och låter det för bra för att vara sant, så är det ofta det!

3. Förståelse. Var säker på att du verkligen förstår upplägget, ta ordentligt med tid för att sätta dig in i en eventuell investering.

4. Verifiera företaget. Kontrollera att företaget har tillstånd av Finansinspektionen för finansiell rådgivning och att de inte finns listade på deras varningslista.

5. Personlig integritet. Tillåt aldrig någon du inte känner att fjärrstyra din dator. Använd heller aldrig BankID eller logga in på din bank, på uppmaning av någon som kontaktat dig

Källa: Finansinspektionen

Ytan är allt

Det läggs stor vikt vid att bygga upp en snygg fasad med ett förtroendegivande intryck. Bedragarna kan bygga falska hemsidor och uppge adresser i centrala Stockholm eller Londons finanskvarter som hemvist. I vissa fall förekommer till och med externa webbsidor med kundomdömen, falska myndighetssajter och påhittade övervakningsorganisationer. Via dessa sajter kan kunderna söka på bolagets namn och få ”bevis” på att de godkända. I själva verket drivs sajterna av samma bedragare.

Hot om någon vill dra sig ur

När bedragarna väl fått någon på kroken släpper de inte i första taget. Många som drabbats vittnar om hur de blivit nedringda av ”rådgivare” som inte har gett sig förrän de gått med på att investera. Efter första rundan följer sedan en stadig övertalningskampanj om fler och större investeringar. För den som funderar på att dra sig ur kan övertalningen snabbt övergå till regelrätta hot. Det kan gälla hot om skulder som kommer skickas till inkasso eller att personen kommer svartlistas hos alla banker om de inte fortsätter investera. 

En andra våg

Det händer också att den som drabbats utsätts för en andra våg av bedrägeri. Personen kan då bli kontaktad av någon som utger sig för att vara advokat eller en brottsutredande myndighet, utomlands eller i Sverige, som utreder möjligheterna att återfå pengarna som bedragarna har kommit åt. Om du har råkat ut för ett investeringsbedrägeri ska du vara mycket uppmärksam på den här typen av ”erbjudanden”!

Myndigheter varnar

Polisen har tidigare varnat för investeringsbedrägerier, både på sin egen hemsida och i annonser som denna. Även Finansinspektionen (FI) har uppmärksammat den oroande ökning av företag och sajter som erbjuder finansiella tjänster och rådgivning utan tillstånd. Under 2021 varnade FI för totalt 2759 olika aktörer, en ökning med över 30% från året innan.


Om SkimSafe

Skydda din identitet med SkimSafe! Gör som tusentals andra och skydda dig från ID-kapningar, e-handelsbedrägerier, kapade digitala konton och mycket mer. Vår nya tjänst SkimSafe Online är Sveriges mest omfattande skydd mot moderna bedrägerier – registrera dig idag.

 

Kom igång


Läs mer på temat: