Laddar

Vänligen vänta

Något gick fel
Ett fel har uppstått

Kontakta oss på 08-15 51 53 eller info@skimsafe.se för vidare assistans


Försök igen

Vänta...

Så avslöjar du nätfiske
Publicerat:

Så avslöjar du nätfiske

Nej, din telefon har inte infekterats med 128 virus och riskerar inte att stängas ner om du inte agera inom de kommande 3 minuterna.

Phishing, eller nätfiske, är ett vanligt bedrägeriförsök. Med hjälp av AI och digitala verktyg har de blivit mer sofistikerade och svårare att avslöja. Vi lär dig vilka detaljer du ska kolla efter så att du snabbt synar bluffen!

Skydda dig mot digitala bedrägerier

Bli medlem på SkimSafe Online så gör vi jobbet åt dig.

Transportstyrelsen, Google och Skatteverket är bara några av de aktörer som utnyttjas för att lura människor att lämna ut känslig information och pengar. Det kan gälla allt från trafikböter till virusattacker, och DU MÅSTE AGERA NU! Känns det bekant?

Oavsett om det gäller bankuppgifter, lösenord eller andra personliga uppgifter, är det viktigt att kunna identifiera dessa mejl för att skydda sig. Här är några tydliga tecken på att ett mejl kan vara en bluff.

1. Oväntad avsändare eller innehåll.

Ett av de första varningstecknen är om mejlet kommer från en avsändare du inte känner igen, eller innehåller information som är oväntad. Ett vanligt bluffmejl kan påstå att du har vunnit ett lotteri du aldrig deltagit i, eller att det finns ett problem med ditt bankkonto som du måste åtgärda omedelbart.

2. Dålig grammatik och stavfel

Många bluffmejl är dåligt skrivna, med felaktig grammatik och stavfel. Seriösa företag lägger stor vikt vid att deras kommunikation ska vara korrekt och professionell. Om du märker flera stavfel eller klumpiga formuleringar, kan det vara en indikation på att mejlet är falskt.

3. Brådskande uppmaningar

Bluffmejl försöker ofta skapa en känsla av panik eller brådska. Vanliga fraser är ”Agera omedelbart” eller ”Ditt konto kommer att stängas inom 24 timmar”. Genom att sätta press på mottagaren hoppas bedragarna att du ska fatta ett hastigt beslut utan att tänka efter. Seriösa företag skickar sällan mejl med så korta tidsfrister.

4. Ovanliga eller misstänksamma länkar

Ett annat tecken på ett bluffmejl är länkar som ser misstänksamma ut. Även om länken kan verka korrekt, kan den leda till en falsk webbplats som ser ut som den riktiga. Håll muspekaren över länken utan att klicka för att se hela webbadressen. Om länken inte matchar avsändaren eller verkar konstig, är det bäst att inte klicka på den.

  • Vem kommer mejlet ifrån? Kolla avsändaradressen, finns företagets namn med i mejladressen efter ”@”?
     
  • Känner du igen att du har något tidigare engagemang hos aktören som kontaktar dig?
     
  • Innehåller meddelandet starka färger och tidspressade budskap om att agera NU? Det är en stor varningssignal.
     
  • Använd aldrig kontaktuppgifterna som anges I mejlet för att verifiera informationen. Leta på egen hand upp officiella kontaktuppgifter till aktören.
     
  • Du ombeds ladda ner ett program och/eller scanna din enhet. Gör inte det!

    Står det i meddelandet att de redan har scannat din enhet? Då är det garanterat bluff, det går inte att scanna din enhet om du inte har programvara installerad sedan tidigare.


Om SkimSafe

Skydda din identitet med SkimSafe! Gör som tusentals andra och skydda dig från ID-kapningar, e-handelsbedrägerier, kapade digitala konton och mycket mer. Vår nya tjänst SkimSafe Online är Sveriges mest omfattande skydd mot moderna bedrägerier – registrera dig idag.

 

Kom igång


Läs mer på temat: