Så handlar du säkert på nätet
Att handla på internet är idag minst lika självklart som att handla i fysiska butiker. Enligt Postnord ökade e-handeln i själva verket med hela 49 % under det andra kvartalet år 2020, även kallat ”pandemikvartalet”. I takt med att allt fler köper sina varor online har antalet bedrägerier växt stadigt. Detta ska du hålla utkik efter när du handlar på nätet!
Falska sidor och bluffannonser
Det kan vara svårt att skilja en seriös e-handel från en falsk. Skickliga bedragare vet vad som fungerar och manipulerar dig bokstavligen till att handla oaktsamt. Kanske lockar de med ett oslagbart erbjudande i form av kraftigt rabatterade priser på dina drömprodukter. Du klickar dig ivrigt vidare via annonser och plötsligt befinner du dig på en betalsida som även för ett tränat öga kan se äkta ut. Därefter fyller du i dina kortuppgifter som sparas ner hos bedragare. Varan du har köpt kommer du dessvärre aldrig se skymten av.
Annonsbedrägerierna ökar
Enligt Brottsförebyggande rådet (Brå) har annonsbedrägerierna ökat kraftigt under 2021. Redan i oktober hade det anmälts fler annonsbedrägerier än under hela förra året. I och med Black Friday-rean, tillsammans med efterföljande julhandel, är risken stor att många fler privatpersoner blir lurade innan årets slut.
Tänk på detta när du handlar online:
- Välj företag och e-handelssidor du litar på. Välj sidor och återförsäljare som du handlat från tidigare. När det dyker upp nya aktörer som du inte känner igen är risken större att du har att göra med en falsk sida. Om du vill ha en produkt som inte finns att köpa på de sidor du känner till – ta reda på mer om företaget. Sök på företagets namn och läs eventuella recensioner från andra köpare. Verkar de trovärdiga?
- Hänglåset. Om du ser ett låst hänglås i adressfältet innebär detta att anslutningen till webbsidan är krypterad och autentiserad. Detta betyder i sin tur att din webbläsare kan garantera att sidan är äkta, vilket indikerar att sidan är säker.
- Betalningsalternativ och leverans. Välj att få hem en faktura istället för att betala direkt med ditt kort – speciellt om det gäller en ny sida som du inte känner till. På så sätt kan du säkerställa att varan som du köper faktiskt levereras innan du betalar. Generellt bör du vara betydligt mer försiktig om betalningsalternativ saknas, eller om kortbetalningar rentav är det enda alternativet.
- Använd aldrig ditt Bank-ID på uppmaning av någon annan. Det tål att upprepas – godkänn aldrig något med BankID som du inte själv har initierat.
Skydda din identitet med SkimSafe! Gör som tusentals andra och skydda dig från ID-kapningar, e-handelsbedrägerier, kapade digitala konton och mycket mer. Vår nya tjänst SkimSafe Online är Sveriges mest omfattande skydd mot moderna bedrägerier – registrera dig idag.