Så skapar du säkra lösenord
Med alla applikationer, sociala medier och diverse digitala konton som vår verklighet består av idag, är det lätt hänt att vi börjar slarva med säkerheten. Inte minst med lösenorden. Detta kan få ödesdigra konsekvenser och bland annat leda till att din digitala identitet kapas. Men med starka och säkra lösenord kan du sitta betydligt lugnare i båten. Här följer några grundläggande råd.
Tips! I SkimSafes portal kan du testa ditt lösenord för att se om det är tillräckligt starkt. Du får också reda om lösenordet redan har läckt ut på internet. Logga in i Portalen här.
Fem grundläggande råd när det kommer till valet av lösenord
- Välj ovanliga lösenord
Det finns i själva verket en lista med de lösenord som är allra vanligast. Även om listan bara skrapar på ytan är den en indikation för vilken typ av lösenord du absolut bör undvika. Exempel på dessa är 123456, eller iloveyou, vilka kan betraktas som två av de minst säkra lösenord som finns. - Långa lösenord är i regel säkrare
Hackers använder sig ofta av en datoriserad metod som kallas för Brute Force för att knäcka lösenord. Metoden går helt enkelt ut på att hitta rätt lösenord genom att systematiskt testa olika kombinationer. Ju längre lösenordet är, desto längre tid kommer det ta för datorn att hitta rätt kombination. Skillnaderna är anmärkningsvärda och säkerheten ökar exponentiellt. Så här långt tid tar det i genomsnitt för en dator att knäcka en kombination av:
6 tecken – 30 sekunder
10 tecken – 10 år
12 tecken – 37 årtusenden
Slutsatsen? Ju längre lösenord desto svårare att knäcka. - Inga personliga detaljer
Naturligtvis har lösenord med personlig information fördelen att de gör det lättare för dig att komma ihåg dem. Men samtidigt är de ofta inte tillräckligt svåra att lista ut. Namn på barn, barnbarn, husdjur, närståendes adresser eller platser med personlig anknytning, är typiska exempel på lösenord som bör undvikas. - Variation
Att använda samma eller liknande lösenord på flera konton är förmodligen det allra vanligaste misstaget som leder till omfattande intrång och bedrägerier. Så fort ett konto har hackats ökar risken för att flera av dina konton kommer att hackas avsevärt om du inte har unika lösenord för varje enskilt konto. - Prioritera
Vissa konton är viktigare än andra. Så länge inte lösenorden kan härledas till varandra kan du förstås göra det en aning enklare för dig genom att välja enklare lösenord till mindre viktiga konton. När det handlar om ditt e-postkonto finns däremot all anledning att göra lösenordet så svårt som möjligt att knäcka. Inte minst eftersom e-posten ofta fungerar som en återställning av de flesta andra konton. Med andra ord kan en person som gör intrång i din e-post kapa hela din digitala identitet, inklusive dina konton på sociala medier.
Så vad gör ett bra lösenord?
Vi kan konstatera att korta lösenord som innehåller personliga detaljer och vanliga ord har låg säkerhetsgrad. Hur ska man då tänka för att utöka säkerheten på sina lösenord? Till att börja med bör du använda en kombination av stora och små bokstäver samt specialtecken. Det allra bästa är om du inte ens kan uttala ditt lösenord, t.ex. Xy-tr//bl89w?xlQ.
Exempel på svagt lösenord: anna123
Exempel på stark lösenord: Xy-tr//bl89w?xlQ
Slumpmässiga kombinationer
De flesta av oss har svårt att komma ihåg en kombination som den ovan. En lösning som rekommenderas av Internetstiftelsen är att slumpmässigt välja ut fyra stycken, icke sammanhängande, ord. Väljer du 4 stycken ord från SAOL (Svenska Akademins Ordlista) finns det 252 047 376 000 000 000 000 olika kombinationer. Ganska många med andra ord, men tänk på att välja en slumpmässig kombination! Om du dessutom blandar gemener och versaler förstärker du säkerheten ytterligare.
Tvåfaktorsautentisering
Avslutningsvis gäller det att vara rädd om sina lösenord och absolut inte dela dem med andra. När alternativet finns bör du även aktivera tvåfaktorsautentisering för dina digitala konton. Det innebär att inloggning sker i två steg, där du använder en engångskod efter att du skrivit in ditt lösenord. Koden skickas antingen på sms eller via en app, en s.k. authenticator app.
Lösenordshanterare – en smart lösning för att inte glömma bort dina lösenord
Som vi redan har varit inne på är en av utmaningarna med att ha många starka och långa lösenord att minnas och inte blanda ihop dem. Är man orolig för detta kan man överväga att använda en så kallad lösenordshanterare. Med denna lösning räcker det att du kommer ihåg ett enda lösenord som du använder för att logga in i lösenordshanteraren. Där får du sedan tillgång till alla dina andra lösenord för att logga in på diverse digitala konton. Det finns både gratisversioner av lösenordshanterare och andra varianter som du betalar för.
Skydda din identitet med SkimSafe! Gör som tusentals andra och skydda dig från ID-kapningar, e-handelsbedrägerier, kapade digitala konton och mycket mer. Vår nya tjänst SkimSafe Online är Sveriges mest omfattande skydd mot moderna bedrägerier – registrera dig idag.