TEMU – bra eller bluff?
På kort tid har shoppingsajten Temu vuxit explosionsartat med hundratals miljoner användare världen över. Men nu höjs allt fler röster gällande sajtens hantering av känslig information och kunddata. Är det verkligen säkert att handla på Temu?
Extremt låga priser
Med sitt breda sortiment och låga priser lockar den kinesiska shoppingsajten Temu användare världen över. Plattformen är baserad i Boston, USA, men ägs av den kinesiska företagsjätten Pinduoduo. Genom att skeppa varorna direkt från Kina, utan dyra mellanhänder, kan de hålla kostnaderna på extremt låga nivåer och konkurrera med jättar som Amazon och eBay.
Hundratals miljoner användare
Både i Sverige och Storbritannien är Temu en av de mest nedladdade apparna just nu. I USA har sajten över 100 miljoner användare. Temu använder dessutom ett internt belöningssystem där kunderna kan samla poäng, eller credits, på sina köp. Denna ”poängpott” går sedan att använda för att köpa varor på plattformen mer eller mindre gratis.
Är Temu bluff?
Det finns inga indikationer på att Temu är ren och skär bluff. Den som beställer något kan förvänta sig att få varan, däremot är det inte lika säkert att den ser ut som på hemsidan. De vanligaste klagomålen gäller just kvalitén på varorna. De kan vara mindre än vad som annonserats, sämre utförande eller på annat vis skilja sig kraftigt från den annonserade varan.
Anklagas för att sälja kunddata
Men den stora kritiken rör inte sajtens varor, utan deras hantering av kunddata och misstänkt försäljning av den. Användare världen över vittnar om att deras uppgifter blivit kapade efter att de har handlat på plattformen.
En svensk användare berättar för Sveriges Radio att någon försökte göra köp med hennes kortuppgifter i Apple Store, efter att hon enbart använt kortet på Temus hemsida. Dessutom började hon få mängder med mejl från olika kinesiska bolag efter att hon handlat på Temu.
Anklagelser om spionage och malware
Temu har anklagats för att deras app innehåller spionageverktyg och skadlig mjukvara (malware) som tar sin in i användarens telefon. Det skulle kunna innebära att Temu får full tillgång till i princip all data på användarens mobil. Många säkerhetsexperter är kritiska mot sajten och under hösten har en stämningsansökan lämnats in i New York, USA, mot ägaren av Temu: Pinduoduo.
Temu nekar
Företaget nekar till att de skulle inhämta olovlig information från sina användare, eller sälja den vidare till tredje part. Enligt Temu är deras datainsamling helt i enlighet med branschpraxis och skiljer sig inte från vad andra plattformar inhämtar. De menar också att det finns många bedragare som utger sig för att vara Temu, men i själva verket är falska kopior.
Är det säkert att handla på Temu?
Inget pekar på att Temu i sig är bluff, men som köpare bör du vara medveten om villkoren. Eftersom företaget är baserat i Kina gäller inte svenska (eller europeiska) köplagar. Det kan vara svårt att få hjälp om du upplever problem med din beställning, och för den som vill returnera en vara till Kina kan det bli bra mycket dyrare än vad du betalade för ditt köp.
Exakt vilken användardata Temu sparar och hur de använder den är fortfarande ovisst. Känner du dig orolig rekommenderar vi att överväga att använda en annan shoppingsajt. I slutändan är det upp till den individuella köparen att avgöra om hen är villig att acceptera riskerna med att handla på Temu.
Skydda din identitet med SkimSafe! Gör som tusentals andra och skydda dig från ID-kapningar, e-handelsbedrägerier, kapade digitala konton och mycket mer. Vår nya tjänst SkimSafe Online är Sveriges mest omfattande skydd mot moderna bedrägerier – registrera dig idag.