Tre tips att tänka på för att inte drabbas av korttjuvar under resan
Kortbedrägerier är idag mycket vanligt förekommande brott över hela världen. Att bli utsatt för kortbedrägeri är inte bara obehagligt, utan det kan också tömma ditt konto helt och förstöra din semester. Här kommer tre tips på vad du ska tänka på för att inte drabbas av korttjuvar under resan.
Kortbedrägerier – ett problem över hela världen
Bedragare kan använda olika metoder för att utföra kortbedrägeri, men den vanligaste formen av kortbedrägeri idag kallas för CNP (Card Not Present). Det betyder nästan uteslutande att en bedragare genomför köp på internet med en annan persons kortuppgifter, utan att ha tillgång till själva kortet fysiskt. Över 100 000 fall av CNP-bedrägerier anmäldes i Sverige 2018 enligt Polisen, och 2019 spåddes till ett nytt rekordår. Du kanske känner igen att du behövt skriva in de tre siffrorna på baksidan av kortet eller verifiera köpet med t.ex. BankID när du handlar på nätet. Tyvärr är det långt ifrån alla nätbutiker som kräver detta. Kortnumret och utgångsdatumet är det enda som krävs på många hemsidor för att slutföra köpet. Blir du utsatt så är pengarna borta från kontot innan du märker att du blivit drabbad.
Olika metoder för att stjäla kortuppgifter
En förutsättning för att begå kortbedrägeri är att lyckas stjäla någons kortuppgifter. Här är några sätt som en bedragare kan få tag på kortuppgifter och vad du ska tänka på när du är ute och reser i sommar:
Trådlös skimming
Trådlös skimming är en relativt ny metod av skimning som är svår att upptäcka. Det innebär att tjuven med en NFC-läsare trådlöst kan läsa av och stjäla kortuppgifter. Många mobiltelefoner har idag inbyggda NFC-läsare, och det finns även NFC-läsare som ansluts via USB till en dator. Metoden är avsedd för att stjäla kortuppgifter till kontaktlösa kort, populärt även kallat “blippkort”. Kortuppgifterna som krävs för att handla lagras okrypterat på kontaktlösa kort. Detta gör att bedragare kan läsa av kortuppgifterna som krävs, utan att betalkortet lämnar offrets plånbok. Vistas du på platser med mycket folk i rörelse kan det vara svårt att upptäcka om någon läser av kortuppgifterna trådlöst (på stranden, shoppinggatan, turistattraktioner, o.s.v.). Läsavståndet är upp till 1 meter.
Skimming via kortterminal eller bankomat
En mer avancerad form av skimning är att montera speciell elektronisk apparatur på en bankomat eller annan kortterminal. Kortuppgifterna kan läsas från magnetremsan samt PIN-koden kan spelas in med en mikrofon eller kamera. Därefter gör tjuven ett falskt kort och tar ut pengar från offrets bankkonto eller handlar med kortet som vanligt. Denna skimming kan förekomma på obevakade kortterminaler (t.ex. vid bensinstationer), men till skillnad från trådlös skimming kräver det att kortet lämnar plånboken.
Tre tips på hur du minskar risken att drabbas av korttjuvar under resan i sommar
Tips 1:
Förvara dina betalkort på ett säkert sätt så att ingen kan se dina kortuppgifter. Om du har ett kontaktlöst betalkort behöver du skydda det från trådlös skimming. Betalkortets uppgifter kan läsas av även när betalkortet ligger i din plånbok, i din väska, ficka eller liknande. Med ett SkimSafe-kort i plånboken är det omöjligt för bedragare att trådlöst stjäla dina kortuppgifter. SkimSafes skyddskort finns att köpa här.
Tips 2:
Var uppmärksam på om en bankomat eller en kortterminal ser konstig ut på något sätt. Är fickan där du för in betalkortet sned eller ser det ut som att någon mixtrat med den? Du kan känna på maskinen där du stoppar in kortet för att se om någonting sitter löst. Sitter någonting löst, använd i så fall inte den bankomaten eller kortterminalen.
Om ditt kort fastnar i en bankomat, ring din bank och spärra ditt kort. Ta inte hjälp av någon främling som erbjuder sig att ta ut ditt kort ur bankomaten.
Tips 3:
Lämna aldrig ifrån dig ditt kort till någon annan och förvara inte kortet tillsammans med PIN-koden. Be om att få en kortterminal till ditt bord om du är på restaurang, eller följ med servitören dit där de har kortterminalen och betala själv.
Om du upptäcker att det finns transaktioner på kontoutdraget som inte känns igen – ring till din bank och spärra kortet. De flesta banker har kortservice som har öppet dygnet runt.
Ha en säker sommar!
Skydda din identitet med SkimSafe! Gör som tusentals andra och skydda dig från ID-kapningar, e-handelsbedrägerier, kapade digitala konton och mycket mer. Vår nya tjänst SkimSafe Online är Sveriges mest omfattande skydd mot moderna bedrägerier – registrera dig idag.