SkimSafe | Vad är skimming? och hur kan du skydda dig mot det

Du har inga produkter i varukorgen.

Välj en sida

Vad är Skimming?

Skimning eller Skimming (begreppet som används mest) innebär att en bedragare stjäl dina kortuppgifter på olika sätt. Syftet är att kunna använda dem för att köpa saker eller ta ut pengar. Skimming kan genomföras på både betalkort, bankkort och kreditkort. Bland annat kan bedragare placera kameror och utrustning vid bankomater eller p-automater för att skimma ditt kort. Detta tillvägagångssätt kräver dock stor teknisk kompetens och avancerad utrustning.

VAD ÄR TRÅDLÖS SKIMMING?

Sedan de nya kontaktlösa betalkorten infördes finns det en betydligt enklare metod för att genomföra skimming av betalkort, bankkort eller kreditkort. Det kallas för trådlös skimming och innebär att bedragaren trådlöst skimmar dina bankkort med hjälp av en helt vanlig mobiltelefon eller enkel NFC-läsare. Med den här formen av skimming kan tjuven enkelt och snabbt komma över dina kortuppgifter när du har dina kort i plånboken. SkimSafe-kortet skyddar dig dock mot trådlös skimming. Så fort du placerat ett SkimSafe-kort i plånboken är det omöjligt att trådlöst skimma dina kortuppgifter. Köp det här!

tradlos skimming

SVT VISAR HUR ENKELT TJUVAR KAN STJÄLA DINA KORTUPPGIFTER

SVT har gjort ett inslag om riskerna med kontaktlösa betalkort och SkimSafe är med som säkerhetsexperter. SVTs reporter visar hur enkelt det är för en bedragare att få tag på de kortuppgifter som behövs för att handla online. Det enda som krävs är en billig avläsare köpt på internet, en dator och en mjukvara nedladdad från internet. Reportern visar att du kan bli skimmad utan att du märker det, till exempel i rulltrappan, hissen eller när du väntar på bussen. Lika enkelt som du blippar ditt kort i kassan, lika enkelt är det för en tjuv att skimma dina kort och stjäla dina kortuppgifter.

Läs SVTs artikel: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/sa-kan-tjuven-skimma-ditt-nya-bankkort